In opdracht van de gemeente Bonheiden restaureerde en lijstte het Heistse inlijstatelier Kaderke.be elf werken van schilder August Gillé weer in. 'Kunstrestauratie en inlijsten behoren tot ons ambacht, deze opdracht was echter uniek', vertellen Sofie Roose en Guy Van Kerkhoven.
'Uniek omdat het om elf werken van eenzelfde bekende schilder uit eigen regio gaat. De werken dateren uit het interbellum. Een periode waarin Gillé, als ex-soldaat die gewond raakte in WOI, veel aandacht had voor het leed van mens en soldaat. Tien schilderijen hadden een eerder normaal formaat, het grootste is een gigantisch werk van 2.25m hoog en 3.60 breed. Dat grootste werk was ook quasi in twee gescheurd. Een kleiner exemplaar hing over een kapstok gedrapeerd.' Bonheiden deed beroep op de expertise van Guy en Sofie.
Spierramen verouderd
Restauratie is een ambacht. 'Van Oude Meesters over familieportretten tot schilderijen. Restauratie heeft een grote emotionele waarde. We hebben altijd een tiental werken in restauratie', vervolgt Guy. 'De werken van Gillé waren opgespannen op oud raamwerk, met wat we nu weten is dat een garantie op golven en barsten in de doeken. Bovendien waren de profielen, de kaders, te dun om de werken genoeg te ondersteunen.' Ook verroeste nagels, gebruikt om de doeken op te spannen, deden de werken de das om. 'Dat zien we vaak: verroeste nagels die door het doek scheuren, waardoor het werk gaat hangen. Daarom gebruiken we bij een vernageling roestvrije nagels. En als er toch te weinig doek is om het werk weer op te spannen, kunnen we het werk toch nog in originele staat herstellen dankzij striplining of randbedoeking. Met natuurlijk hars brengen we een extra strook doek aan, zodat we een werk weer kunnen opspannen zonder stukken van het zichtbare deel te verliezen.'
Van niets naar iets
De kunstwerken werden in eigen huis gerestaureerd. 'Onze restaurateur had een jaar nodig om de werken in ere te herstellen. Er werden stukken bijgekleurd en lacunes, gaten in de werken, opgevuld en geretoucheerd. De spierramen zullen de tand des tijds nu wèl doorstaan. 'Het gaat om ramen met een combinatie van aluminium binnenwerk en een houten boord. De doeken worden zo op een oerdegelijke manier gedragen. Bovendien krimpt of zet zo'n frame niet uit.'
Omdat een juiste inlijsting een werk vervolledigt, werden van de oude kaders replica's germaakt. 'Naar de geest van de originele profielen, hebben we profielen op maat gemaakt. Naar vorm en kleur aan de kader van weleer. Kleuren maken we in eigen huis, net zoals de kwalitatieve profielen. Profielen op maat worden veelvuldig naar wensen en noden van de klant gemaakt. Momenteel is er een lijst in productie voor een zeer groot wandtapijt.' De kunstenaar August Gillé woonde een groot deel van zijn leven in Bonheiden. Hij overleed in 1989 op 97-jarige leeftijd. De uitgebreide collectie is voor een groot deel in handen van de gemeente. De restauratie van de elf werken is een eerste stap in de herwaardering.
www.kaderke.be